Utorak,
26. svibanj 2020.
Turizam

ŽIVOT NA INOZEMNOM OTOKU

Španjolski dućani

Nakon sedam mjeseci života na ovom sunčanom otoku odlučila sam napisati članak o usporedbi španjolskih i hrvatskih dućana kako bih prikazala sliku o novčanoj vrijednosti života ponajviše običnog čovjeka

Piše: Matea Mage
Foto: Facebook

Prije nego što išta krenem analizirati i opisivati treba se uzeti u obzir da je na otoku porez (PDV) samo sedam posto što je 18 posto razlike između Tenerifa i Hrvatske. Odlučila sam podijeliti ovaj članak u pet dijelova kako bih se posvetila različitim sektorima maloprodaje i nekim specifičnostima kao što su npr. trgovine koje postoje samo u Španjolskoj.

Ale-Hop

Nešto jedinstveno što ćete naći samo u Španjolskoj je dućan „Ale-Hop“. Ta španjolska svaštara kako ga ja od milja zovem nalazi se na svakom koraku južnog dijela otoka, a ima ga naravno i u svim drugim dijelovima španjolske. Mene podsjeća na Funky Fish koji je bio obavezan dio svih shopping centara u Hrvatskoj. Cijene u ovom dućanu su popularne i pristupačne, a asortiman je jako velik. Tu se mogu kupiti stvari za plažu, uredski pribor, odjeća, cipele, maske za mobitele i razni drugi accessorize. Puno proizvoda je ukrašeno motivirajućim citatima. Ja sam sebi kupila notes na kojem pišem: „Život je putovanje, a ne karijera.“ Nije to neka velika kvaliteta proizvoda, asortiman je jednostavan i zabavan. Dućan je idealan za kupnju rođendanskog poklona ili suvenira. No, ono što je najzanimljivije ispred svakog dućana nalazi se barem jedna umjetna krava koja je maskota ovog brenda. „To je jedna simpatična životinja koja se u nekim kulturama smatra svetom. Ona ne straši ljude i proizvodi hranu, jako je cijenjena i u bojama je našeg brenda, crna i bijela“, objašnjava jedan od vodećih ljudi ove kompanije, Dario Grimalt. Ime je također zanimljivo, a uzeli su ga jer je internacionalno i lako za izgovoriti.

Supermarket Dino

Za ovaj dio članka odlučila sam čak sprovesti malo istraživanje, usporedbu računa iz španjolskog dućana sa hrvatskim. Odlučila sam se za supermarket Dino jer njega najbolje poznajem i tamo najčešće idem, a za usporedbu je uzet hrvatski Konzum. Ovdje je situacija sa dućanima koji prodaju namirnice ista kao na hrvatskoj obali. Kao što su cijene u Konzumu turističkog dijela Hrvatske veće, tako je i ovdje . U Los Cristianosu gdje ja živim i gdje je populacija lokalnog stanovništva veća cijene u Dinu su manje za otprilike jedan euro u usporedbi sa dijelom elitnog turizma (Costa Adeje). Tako jedan krem sir namaz Philadellphia u Dinu u elitnom dijelu košta 2,44 € (18,33 KN)), a u Los Cristianosu 1,07 € (8,03 KN). Prije iznošenja cijena htjela bih istaknuti da mi se kruh ovdje čini bolji nego u Hrvatskoj kao da uoće nema glutena, čak i ako puno pojedete neće vam se stomak napuhati . Za divno čudo ovdje nema gotove hrane za kupiti kao što je običaj u svim hiper i super dućanima u Hrvatskoj. Cijene su pristupačne pa čak i u elitnijem dijelu, jedina stvar koja je po dosta skuplja nego u Hrvatskoj su mlijeko i jogurt valjda zbog težeg transporta. Dino također ima svoju privatnu marku kao što Konzum ima K Plus, njegova se jednostavno zove Dino.

Za svoje istraživanje koristila sam dva računa svoje vlastite kupovine u španjolskom dućanu Dinu, a uspoređivala sam ih sa cijenama Konzumove online trgovine. Željela sam saznati gdje je povoljnije i koji proizvodi su povoljniji u kojoj zemlji. Proizvodi i cijene će biti prikazani u tablici ispod.

 PROIZVODI

 DINO

 KONZUM

 VELIKA VREĆICA

 0,05 € = 0,37 KN

 1,00 KN

 PRINGELS

 1,90 € = 14,25 KN

 21,99 KN

 VRHNJE ZA KUHANJE

 0,47 € = 3,52 KN 

 6,99 KN

 RIŽA 1KG

 1,66 € = 12,45 KN

 27,99 KN

 MOZARELLA DINO

 0,83 € = 6,22 KN

 9,49 KN

 STORCK KNOPPER

 0,46 € = 3,45 KN

 3,99 KN

 RUKAVICE ZA ČIŠĆENJE

 1,80 € = 13,50 KN

 16,49 KN

 VINO RIOJ (PELJEŠAC)

 5,50 € = 41,25 KN

 39,99 KN

 HARIBO 205 G

 2,20 € = 16,50 KN

 11,99 KN

 SMRZNUTI OSLIĆ

 1,44 € = 10,80 KN

 19,99 KN

 SMRZNUTA LIGNJA 

 2,32 € = 17,40 KN

 15,19 KN

 SVJEŽE GLJIVE

 1,59 € = 11,92 KN

 9,99 KN

 SVJEŽA MRKVA

 0,89 € = 6,67 KN

 6,99 KN

 12 JAJA

 1,97 € = 14,77 KN

 17,98 KN

 NIVEA ROLL ON

 2,75 € = 20,62 KN

 17,99 KN

 RAJČICA 500G

 1,49 € = 11,17 KN

 14,99 KN

 OREO KEKS

 0,99 € = 7,42 KN

 9,99 KN

 CAPRI SONNE SOK

 0,48 € = 3,60 KN

 2,99 KN

 PRŠUT NAREZANI

 1,50 € = 11,25 KN

 17,99 KN

 MASLINE

 0,35 € = 2,62 KN

 7,49 KN

 MALA MAJONEZA

 1,00 € = 7,50 KN

 18,99 KN

 NEKTARINA

 0,37 € = 2,77 KN

 3,99 KN

Dva računa iz Dina sam spojila u jedan. Sve se može promatrati kao jedna velika kupovina koja bi u Dina koštala 240,02 KN, a u Konzuma 304,48 KN. Istraživanje nas dovodi do rezultata da je Konzum skuplji za 64,46 KN. Za preračun iz eura u kune koristila sam tečaj 1€ = 7,5 KN. Naravno ovo su samo dva računa i to nije dovoljno da dođemo do čvrstog zaključka da je Konzum skuplji. Moja kupovina je raznolika, ima tu i jeftinih i skupih artikala. Mišljenja sam da kad bih otišla kupovati isključivo probirljivo u potrazi za jeftinijim artiklima da bi svejedno Dino ispao jeftiniji. Prilikom usporedbe cijena koristila sam 22 artikla. Postoje artikli koji su hrvatskoj jeftiniji kao npr.vino, haribo bomboni, smrznute lignje, svježe gljive. No, svi ti artikli su posebni jer se moraju promatrati po količini i kvaliteti, nisu jednostavni kao npr. pakovanje oreo keksa. Pa sam tako španjolsko vino Rioj zbog okusa i kvalitete odlučila usporediti sa hrvatskim vinom Pelješac. To je individualno možda bi ga netko drugi usporedio sa znatno skupljim ili jeftinijim vinom u Hrvatskoj. Drugi primjer koji možemo izdvojiti su Haribo gumeni bomboni koji su usput nemjerljivo ukusniju u Španjolskoj nego Hrvatskoj. Usporedila sam cijenu u obje države sa istom gramažom proizvoda, ali bitno je istaknuti da u Dina možete uzeti više vrsti Haribo bombona, a plaćate gramažu. U Hrvatskoj se kupuje po vrećici, znači jedna vrsta zato ni ne čudi da je u Hrvatskoj taj artikl jeftiniji za 4,51 KN. Pazila sam da se količina nekog proizvoda prilikom izračuna cijene poklapa u obje države. Razlika u cijeni koja najviše šokira je kilogram kvalitetne riže koji je u hrvatskoj skuplji za 15,54 KN.


Vrijedi istaknuti da Dino nije jedini popularni supermarket na Tenerifima tu su još i Coviran, Dialprix i Mercadona. Zbog blizine i popularnih cijena ja sam se odlučila za Dina.


Fund Grube

Fund Grube je lanac trgovina koji prvenstveno prodavaju parfeme, ali i torbe, cipele, naočale. Po kvaliteti i popularnosti podsjeća na Iris i Douglas parfumerije u Hrvatskoj iako tamo nema torbi i cipela. Fund Grube je lanac koji ima svoje poslovnice isključivo na Kanarskim otocima, ne drugdje u Španjolskoj. Postoji od 1983. Dućani rade odlično jer tu svi Europljani kupuju parfeme ko ludi razlog tome je niski porez. Cijene parfema su znatno manje nego u Engleskoj, Francuskoj, Italiji. Čini mi se da su cijene tu bolje nego i u Hrvatskoj ili su pak iste ovisi o parfemu. Uzmimo za primjer moj najdraži parfem Kenzo Flower. Eau de Parfum Kenzo Flower 30 ml u Fund Grube košta 42,45 eura (318,38 KN) dok u Douglas parfumeriji u Hrvatskoj košta 489,00 KN. Ova usporedba prikazuje veliku razliku u cijenama. Uzet ću još jedan parfem za primjer. Bvlgari Omnia Colar (Eau de Toillete) 40 ml u Fund Grube košta 49,95 eura (374,63 KN), a u Douglas parfumeriji košta 529,00 KN. To je također velika razlika. Naravno postoji DM u kojem se u Hrvatskoj parfemi mogu kupiti nešto jeftinije nego u Douglas parfumeriji i često postoje neka sniženja istih. No, DM se ne može komparirati sa brendom Fund Grube. Kad smo već kod DM-a vrijedi spomenti da na jugu Tenerifa nigdje ne postoji ni iole slična trgovina. Nema jednog mjesta koji okuplja šminku, mirise, deterdžente, higijenske potrepštine... Šampon se kupuje u običnom supermarketu u kojemu se izbor svodi na pet brendova ili pak u Fund Grubeu što su skupi brendovi. Postoji par malih privatnih dućana koji prodavaju jeftinije brendove šminke kao što su Catrice i Essence. Sva druga šminka se nalazi u skupljim parfumerijama.

 

Chocolate

Ovaj dućan ističem čisto onako subjektivno jer sam tamo kupila svoje prve cipele na Tenerifima. Ova trgovina podsjeća na hrvatski dućan sa ženskim cipelama Roberto. Što znači loša kvaliteta ali jako jeftino i naravno česte akcijske prodaje. Ja sam si za rođendan poklonila dva para. Jedne crne šlape na veliku petu u cijeni od 14,00 € (105,00 KN) i jedne srebrene sandale na visoku petu 9,00 € (67,5 KN). Crne šlape su mi stvorile žuljeve koje ću pamtit zauvijek. Srebrenim cipela sam jako bila zadovoljna ovih mjesec dana koliko sam ih nosila, ali nažalost jučer su se odljepile. Tako da ona moja da se na cipelama ne smije štediti stoji jer nisam toliko bogata da bih kupovala toliko jeftino. No, bez daljnjega izgled cipela im je jako privlačan.


Privatni dućani

Ovdje bi se dalo svašta pisati, poseban članak. Izdvojit ću samo neke od zanimljivih činjenica vezano za privatne dućane koji uglavnom prodavaju namirnice, cigarete i stvari za plažu. Na otoku cigarte koštaju svugdje koliko koji vlasnik odluči. Tako npr. u dijelu Playa Las America u jednom privatnom indijskom dućanu Lucky Strike Mentol su mi htjeli naplatiti 3 eura, a samo par koraka dalje u jednom malom privatnom dućanu prodavačica je tražila 2,40 eura za iste cigarete. Zanimljivo je da kako god da okreneš jeftinije su nego u Hrvatskoj. Jedan od dućana u koji skoro svaki dan svratim ima ponudu knjiga kao što ima i Konzum u Hrvatskoj. Te knjige se nude kao ugodno štivo za plažu. Zagledala sam se u knjigu „T2 Trainspotting“  koja košta 12,95 € (97,13 KN). Kod nas takva literatura uglavnom košta od 30 do 60 KN. Nije isto kupiti knjigu u Algoritmu i Konzumu. Na otoku čini se da jest, ako ne i skuplje. Cijene u privatnim dućanima se stalno mijenjaju. U utorak šteka cigareta može biti 22 eura, a već sutradan u srijedu 27. Ono što je super u privatnim dućanima jesu proizvodi kojih nema svugdje. Tako npr. jedan privatni dućan ima okuse Pringlesa (kebab i čili-limeta) koje nećete naći u drugim dućanima na otoku, a kamoli u Hrvatskoj.