Ponedjeljak,
24. rujan 2018.
Zagreb

POLITIČKI RAT

Bandić provocira Kosora postavljanjem biste Ive Lole Ribara

Profesor Dejan Jović na svom Facebook profilu napisao je zanimljivu analizu pozadine postavljanja biste Ive Lole Ribara

Piše: Miro Markovinović
Foto: FAH

''Ako je ovo vjerodostojan poziv, onda samo da podsjetim da je 10. listopada bio u Jugoslaviji Dan SKOJ-a. Nije to bio ni nacionalni ni republički praznik, ali se obilježavao dodjelom nagrade Sedam sekretara SKOJ-a. Ta nagrada je bila jugoslavenska po značaju iako ju je u Zagrebu dodjeljivala tadašnja Gradska konferencija SSOH Zagreb (zadnji predsjednik Darinko Kosor). Milan Bandić to, naravno, zna. Ne znam hoće li se Darinko pojaviti na otkrivanju biste. Bio bi red da dođe'' – napisao je Jović.

 

Povijest odnosa Darinka Kosora i Milana Bandića traje još od kasnog socijalizma, kada je Bandić bio partijski sekretar na Peščenici, a Kosor predsjednik Socijalističke omladine. Kasnije su zajedno bili oporba HDZ-ovoj vlasti u Zagrebu, a nakon izbora 2000., Kosor postaje Bandićev zamjenik. Iz tog vremena poznata afera ''pročistač'' i još neki slučajevi promjena GUP-a za što su bandićevci optužili Kosora.

Nakon izbora 2013. njih dvojica sklapaju koaliciju i Kosor postaje predsjednik Gradske skupštine. Suradnja puca nakon što je Bandić završio u Remetincu, a Kosor i Švaljek mu okreću leđa. Politički rat nastavio se i nakon zadnjih lokalnih izbora. ''S Bandićem ništa ne potpisujem i nećemo sudjelovati u koaliciji ustaša i partizana'' – grmio je predsjednik HSLS-a, a njegovi zastupnici postaju najtvrđa oporba aktualnom gradonačelniku. Bit će zanimljivo na čiju će stranu stati Kosorov politički učenik Tomislav Stojak jer su poznate veze Srećka Ferenčaka s Bandićem, preko građevinskih projekata. Kraj prosinca odredit će karijeru obojice političara, od kojih samo jedan može biti pobjednik.