Petak,
03. srpanj 2020.
Zagreb

VJEČNA OPORBA

Rasulo u trešnjevačkom HDZ-u zbog Jandrokovićevog kuma

U Područnom odboru vrije pred unutarstranačke izbore, koji će se održati za 20 dana i prvi puta po modelu 1 član – 1 glas. Krešimir Matoković u kampanji podsjeća članove da su doživjeli izborni potop isključivo zbog lošeg vodstva jer SDP nije bio nikada slabiji

Piše: Miro Markovinović
Foto: Facebook/HDZ

HDZ Trešnjevke-sjever doživio je svoje zvjezdane trenutke početkom 90-ih kada su uvelike doprinosili pobjedama na lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Početkom 2000-ih tu četvrt preuzima SDP i od tada je to njihova najjača utvrda u Zagrebu. Socijaldemokrati su unatoč svim problemima, na zadnjim izborima uspjeli zadržati svoje uporište.

Tome je uvelike pridonijelo potpuno rasulo u trešnjevačkom HDZ-u koji je doživio potop na izborima. Ostvarili su najgori rezultat ikada, osvojivši samo 3 vijećnička mandata. Rezultat bi bio još gori da je Bruna Esih imala svoju listu. Glavni krivac za izborni debakl je nositelj liste Davor Borošak. On se našao na vrhu HDZ-ove liste zbog kumstva s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, iako je stručno i politički potkapacitiran. Sastavio je listu od građanima neprepoznatljivih kandidata, a maknuti su dugogodišnji vrijedni članovi.

Borošakova metla eliminirala je bivšeg vijećnika GČ Krešimira Matokovića, dugogodišnju predsjednicu TO Ljubljanica Anu Vučur,  tajnika mladeži HDZ-a Grada Zagreba Bernarda Skulibera i još nekoliko istaknutih članova. Kampanja HDZ-a je bila mlaka i loša, a Borošak nakon lošeg rezultata nije uspio zajedno s BM 365 pridobiti vijećnike Sandre Švaljek. SDP je postigao iznimno loš rezultat, izgubivši čak 5 mandata, no nesposobnost vodstva trešnjevačkog HDZ-a ostavilo ih je na vlasti.

U Područnom odboru vrije pred unutarstranačke izbore, koji će se održati za 20 dana i prvi puta po modelu 1 član – 1 glas. Krešimir Matoković u kampanji podsjeća članove da su doživjeli izborni potop isključivo zbog lošeg vodstva jer SDP nije bio nikada slabiji.