Petak,
03. srpanj 2020.
Hrvatska

CROBAROMETAR

HDZ stabilan, SDP i Živi Zid u porastu, MOST u padu

Nova TV objavila je redovno istraživanje raspoloženja birača Crobarometar

Piše: M.Č.
Foto: Dnevnik.hr

HDZ jezaustavio rujanski pad potpore među biračima i listopad završava s potporom od32,5 posto. Istodobno je pad iz proteklog mjeseca zaustavio SDP i sada uživapotporu 23,4 posto birača. Živi zid među biračima povećava potporu i trenutačnoih podržava 10,5 posto birača. MOST pak ima 6,9 posto potpore.

Milan Bandić 365 trenutačno uživa potporu 4,2 posto ispitanika, a IDS 2,3 posto. Slijedi HSU s potporom od 2 posto ispitanika, a HSS je na 1,9 posto. Reformisti Radimira Čačića mogu računati na potporu 1,5 posto birača, HDSSB Branimira Glavaša na 1,1 posto, a HNS je na 1 posto potpore.

Ostalestranke imaju ukupno 4 posto potpore. Zanimljivo, HSLS ima potporu 0,7 posto, Promijenimo Hrvatsku 0,8 posto, Neovisni za Hrvatsku 0,5 posto, a GLAS 0,4 posto. Neodlučnih je 7,3 posto birača.

70 posto birača mislikako zemlja ide u lošem smjeru, što je drugi najlošiji rezultat posljednjihšest mjeseci, a tek njih 22 posto misli suprotno. Ne zna njih 8 posto.

63 postoispitanika ne odobrava poteze Vladinih politika i to je već peti mjesec kakoraste nezadovoljstvo. Istodobno, politike Plenkovićeva kabineta odobrava njih 28 posto, a njih 9 posto ne zna.

Da će Vladina koalicija odraditi mandat do kraja, misli 63 posto ispitanika. To je pad potpore u odnosu na posljednje mjesece kada su birači vjerovali da će do 2020. u Banskim dvorima biti isti stanari. Da će se koalicija raspasti i prije, misli pak 27 posto ispitanika, a ne zna njih 10 posto.

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorkuod 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorkaiznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.