Petak,
03. srpanj 2020.
Zagreb

GRADSKA POLITIKA

Sandra Švaljek: „Lex šerif“ je zapravo „lex Bandić“

Sandra Švaljek je za Radio Sljeme izjavila da se tzv. lex šerif donosi prvenstveno zbog Milana Bandića o kojem ovisi većina u Hrvatskom saboru te da bi taj zakon onemogućio nadzor lokalnih čelnika i povećao njihovu moć

Piše: D.Š.
Foto: Facebook

Gostujući u emisiji ''Gradska posla'' Radio Sljemena zajedno s Tomislavom Tomaševićem iz platforme Zagreb je NAŠ!, Sandra Švaljek je istaknula da nije čula nijednog stručnjaka koji bi se pozitivno izjasnio o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Smatra da je “lex šerif” potaknut željom da se na vlasti učvrste postojeći čelnici jedinica lokalne samouprave.

Švaljek naglašava da bi, iako izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi svi zovu “lex šerif”, njih možda bolje bilo nazvati „lex Bandić“, jer izgleda da je njihov osnovni motiv na vlasti učvrstiti upravo Milana Bandića, osobu koja u Saboru može srušiti Vladu RH.

Lex šerif bi obezvrijedio predstavnička tijela

Švaljek je istaknula da je osnovna mana predloženih izmjena zakona davanje još veće moći lokalnim čelnicima. Smatra da bi “lex šerif” potpuno obezvrijedio predstavnička tijela građana i onemogućio sustav nadzora i kontrole trodiobe vlasti. Zapitala se čemu bi služilo predstavničko tijelo ako ne tome da nadzire lokalne čelnike. “Kao što znamo, građani lokalne čelnike ne mogu nadzirati unutar jednog mandata te su upravo zastupnicima u predstavničkim tijelima dali pravo i mogućnost da ih nadziru u njihovo ime”, zaključila je.

Švaljek je podsjetila da se proračun u jedinicama lokalne samouprave nije donio u manje od dva posto slučajeva. „Kod Vlade RH očito postoji bojazan da bi im se to zbog tankih većina moglo dogoditi ne samo u Zagrebu nego i u nekim drugim lokalnim jedinicama pa su se htjeli maksimalno osigurati“, zaključila je Švaljek.

Ako bi „lex šerif“ bio izglasan, Švaljek smatra da većina u Skupštini uopće ne bi bila potrebna – gradonačelnik bi mogao sam voditi Grad i nikom ništa.

Donošenje proračuna jedina prilika za nadzor gradonačelnika

Švaljek je podsjetila da je donošenje proračuna jedini trenutak kada predstavničko tijelo ima priliku da nadzire gradonačelnika. Kod izvršenja proračuna ono, nažalost, nema tu priliku. „Kada Skupština ustanovi da je proračun bio jedan, a da je izvršeno nešto sasvim drugo – što se iz godine u godinu događa u Zagrebu – naša mogućnost sankcioniranja takvog upravljanja Gradom i njegovim financijama je ravna nuli“, istaknula je Švaljek te naglasila da predstavničko tijelo mora imati mogućnost da upozori na činjenicu da je predloženi proračun nerealan, štetan ili da ne odgovara potrebama građana.

Švaljek smatra da će zaključak kojim Gradska skupština Grada Zagreba od Vlade RH traži povlačenje “lexa šerif” iz procedure biti izglasan jer su se oko njega složili svi zastupnici oporbe te je očito i da ga i Neovisni za Hrvatsku iz svojih razloga žele podržati. „Nadam se da će takva odluka odjeknuti, da će imati utjecaja na donositelje odluka na nacionalnoj razini, odnosno da će i saborski zastupnici koji će glasati o tom zakonu uvidjeti svu njegovu štetnost te da ga neće podržat”, rekla je za kraj Švaljek.