Petak,
03. srpanj 2020.
Zagreb

GRADSKA SKUPŠTINA

Darinko Kosor: Nećemo podržati Bandića niti sudjelovati u preslagivanju

Nakon što je u medijima objavljeno kako je USKOK od Vrhovnog suda Republike Hrvatske zatražio da se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću odredi istražni zatvor ili izrekne mjera zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti te nakon što je Zlatko Hasanbegović prilikom glasanja o Programu rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada sukobio sa zastupnicima HDZ-a i objavio da većina u Skupštini više ne postoji

Piše: D.Š.
Foto: FAH

Iako su zastupnici Neovisnih za Hrvatsku rekli da oni nisu ti koji ruše većinu u Skupštini te da nemaju problema u suradnji s gradonačelnikom već s HDZ-om, ipak je, kako doznajemo, Bandić počeo tražiti nove partnere u Skupštini, piše direktno.hr

Kriju li se neki 'prebjezi' u skupštinskoj oporbi? 

Na koju i kakvu većinu bi zagrebački gradonačelnik mogao računati, razgovarali smo s predstavnicima oporbenih stranaka. 

Darinko Kosor koji je s Bandićem u prošlosti surađivao, kaže kako nije čuo da se okuplja nova većina i da gradonačelniku želi puno sreće s tom većinom u kojoj se neće naći zastupnici iz kluba HSLS-a i NL Sandre Švaljek. 

"Nije na nama političarima da komentiramo moguća uhićenja, nisam komentirao ni u težim situacijama kad je Bandić bio priveden, kad je bio u pritvoru pa ne želim ni sad", rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor o najnovijim napisima. Dodaje također kako nema veliko povjerenje u hrvatsko pravosuđe.  

"Međutim, ako gradonačelnik bude spriječen, onda bi mogli biti samo izbori za gradonačelnika, ne vidim smisao imati izbore za Skupštinu."

Matej Mišić, zastupnik SDP-a, rekao je kako nije čuo da je Bandić krenuo u okupljanje nove većine te kako se njemu osobno nije obratio i da nema nikakvih saznanja o tome, no kako sumnja da bi mu se gradonačelnik javio. 

Sandra Švaljek predsjednica kluba zastupnika HSLS i NL kaže kako se vidi da koalicija Bandića s HDZ-om i Neovisnima za Hrvatsku nije baš najstabilnija.

"Gradonačelnik očito traži neko rezervno rješenje, ali kako god rješenje traži neće ga naći u našem Klubu. Mi smo opozicija, to smo jasno rekli u samom startu i tako će to ostati". 

Švaljek je naglasila ako i dođe do spriječenosti gradonačelnika da obavlja dužnost, da će Grad dobiti vršitelja dužnosti gradonačelnika kao što je to i ona bila.

"Ne znam što će biti, prerano je za govoriti bilo što, ako išta i bude. Poučena iskustvom od ovog što se piše ne treba previše očekivati.  Kad bude činjenica onda ćemo o tome razgovarati i razmišljati. Svako malo izađu neke priče, a onda na kraju ne bude ništa od toga", zaključila je Švaljek.