Petak,
26. travanj 2019.
Film

NOVI BIOGRAFSKI FILM

Priča o propaloj klizačici Tonyi Harding

Ovaj film svojom scenografijom, kostimografijom i glazbom vraća gledatelje u doba Flashdancea.

Piše: Matea Mage
Foto: Facebook

Od 18. siječnja 2018. u hrvatskim kinima se može pogledati film „Ja, Tonya“ (I, Tonya).  Film je osvojio Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu (Allison Janney), a smiješi  mu se šansa i za prestižni zlatni kipić Oscar i to u kategorijama za najbolju glavnu glumicu, sporednu glumicu i montažu. Ovo je istinita priča o američkoj olimpijskoj klizačici Tonyi Harding (Margot Robbie) koja će u sportskom svijetu ostati najpoznatija kao prva žena koja je izvela trostruki skok Alex. No, u medijskom svijetu ostati će najpoznatija po skandalu koju je uništio njenu karijeru. Glavna tema filma je udruživanje nje i njenog bivšeg muža protiv konkurentne klizačice Nancy Kerrigan. Film se temelji na stvarnim intervjuima glavnih aktera ove priče: Tonya Harding, Tonyina majka LaVona Golden (Allison Janney), Tonyin bivši muž Jeff Gillooly (Sebastian Stan) i Tonyin tjelohranitelj Shawn (Paul Walter Hauser).

Film doista vraća gledatelje u osamdesete godine prošlog stoljeća. Dok sam ga gledala konstantno mi je u glavi bio film „Flashdance“ pogotovo zato što je glavna junakinja tog filma imala najbolju prijateljicu klizačicu čija je karijera propala povredom. Kada je na filmu počela svirati pjesma „Gloria“ od Laure Branigan znala sam da je moja usporedba na mjestu.

Kvalitetne glumice krase ovaj film. Allison Janney već je ponijela kući Zlatni Globus za sporednu ulogu. Doista je znala kako dočarati uvijek ljutu majku, osobu gladnu novca i iznad svega duboko nesretnu ženu koja nije imala hrabrosti nikome to priznati. Australska glumica Margot Robbie već je osvojila publiku ulogom u filmu „Vuk sa Wall Streeta“ (Wolf from the Wall Street), a mnogima se dopala i u ulozi Harley Quinn u filmu „Odred otpisanih“ (Suicide Squad). Sada joj se smiješi Oscar, a ima i zašto treba znati pokazati odlučnost, upornost i sportsku snagu na filmskom platnu. Njenog bivšeg muža uprličio je Sebastian Stan koji se proslavio ulogom u filmu „Kapetan Amerika“. Treba pohvaliti i Paula Waltera Hausera koji je u ulozi Tonyinog tjelohranitelja savršeno odglumio psihički bolesnog čovjeka. Redatelj filma je Craig Gillespie.

Ovo je priča o životu na dnu, uzdignuću i ponovno padu. Pokazuje kako samo jedan krivi korak ma koliko bio on nepromišljen i nenamjeran može dovesti do zatvaranja svih vrata šansi i mogućnosti u jednom ljudskom životu.