Petak,
26. travanj 2019.
Film

ODLAZAK LEGENDE SRPSKOG GLUMIŠTA

Preminuo slavni glumac Nebojša Glogovac

Slavni srpski glumac Nebojša Glogovac preminuo je 9. veljače 2018. u Kliničkom centru Srbije u Beogradu

Piše: Matea Mage
Foto: svetplus

Nakon smrti Velimira Bate Živojinovića, Ljubiše Samardžića, Milorada Mandića, Dragana Nikolića regija je izgubila još jednog velikog glumca. Glogovac je imao samo 48 godina i toliko toga je mogao još dati svijetu glume i uraditi u svom privatnom životu. Iza sebe je ostavio troje djece, kćerku Sunčicu i sinove Miloša i Gavrila. Otišao je vrlo brzo, kratko se patio, a iz bolnice su za medije izjavili da je bio dostojanstven pacijent koji se nije žalio i nije imao posebne zahtjeve. Pokop glumca će se održati 12. veljače 2018 u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Životna priča Glogovca počinje u Trebinju gdje se 30. kolovoza 1969. rodio. Prvo je studirao psihologiju, ali se na sreću svojih obožavatelja predosmislio. Diplomirao je glumu na fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a sa njim su studirali Nataša Ninković, Sergej Trifunović i Vojin Četković. Njegova prva uloga je bila 1987. u seriji Bolji život prije nego što je upisao fakultet. A prva filmska uloga u filmu "Vukovar, jedna priča". Glogovca pamtimo najviše po kvalitetnim ulogama u filmovima: "Klopka", "Kad porastem biću kengur, "Bure baruta", "Hadersfild", "Nebeska udica", "Žena sa slomljenim nosem", „Bumerang“. Za Hrvatsku je bitan zbog uloge u seriji " Stella" i filmu "Ustav Republike Hrvatske". Kako li je samo vješto preko noći prelazio sa ekavice na ijekavicu. Njegov rad potvrđuju i razne nagrade: pet godišnjih nagrada JDP, Sterijine nagrade, nagrada „Miloš Žutić“, „Ardalion“, „Milivoje Živanović“. Zbog uloge u filmu „Ustav Republike Hrvatske 2017. proglašen je europskim glumcem godine na Film Festivalu u Italiji, te je osvojio gran prix u Nišu.

Kolege su se oprostile od glumca na sebi svojstven način. Nataša Ninković koja je oduvijek imala poseban odnos sa Glogovcem i sa njim ostvarila uspijeh u filmu „Klopka“ postavila je prigodnu fotografiju njihovog razgovora i napisala je: " Zauvijek u mom srcu. Sa anđelima mili moj...". Glumac Voja Brajović napisao je: „Smrt Nebojše Glogovca je udarac u stubove dramske umjetnosti u njenu bit, da bude gradivni dio identiteta ovoga naroda. Nenadoknadiv je njegov dar za dramsku umjetnost i ljudske kvalitete. Pala je crna zavjesa.“ Nataša Janjić napisala je na svom instagram profilu: „Otišao je NAJVEĆI. Spustite zavjesu... Zbogom, Glogi. Ostalo je šutnja...

Ja sam se nekako naučila na Glogovca da će uvijek biti tu. "Hadersfild" gledam jednom mjesečno. Citiram njegove filmske izjave onako iz zabave kao npr. "Radivoje ko te tuko, ja sam te tuko" (Bure baruta), "Dolce Gabbana, pa i njega ćemo da hapsimo" (Kad porastem biću Kengur). Zbogom IVANE! Zbogom moj najdraži beogradski taksistu. Ja ću na 48 sati medijski ušutjeti u tvoju čast. Hvala ti što si bio sve ono što ja nikada nisam imala hrabrosti da budem. Hvala ti što si glumio točno onako kako ja mislim da bi trebalo. 

„Veoma bih volio da se za glumce praktično ne zna, da ih gledatelj ne promatra dok gleda film svjestan njihove biografije i karijere, volio bih da gledatelj ne uspoređuje glumce, kakvi su sada a kakvi su bili onda, izuzetno bih volio da se film promatra kao cjelina za sebe, došao sam da vidim film, ne zanima me tko igra i ne znam šta je taj prije radio. Možda bi bilo dobro da ne postoji špica... glumci nisu važni, važan je događaj, važan je film i to što se ispriča u njemu. Ta ideja mi je jako zanimljiva. Možda bi se mogla stvoriti neka avangardna producentska kuća koja bi pravila filmove bez špice. Moje ime nije bitno za film. Filmu je nepotreban teret imena. Ja volim da sam sluga u svom poslu, ne želim, nije mi potrebna biografija i sve što ide uz to.", izjavio je Nebojša Glogavac u jednom intervjuu.