Ponedjeljak,
21. siječanj 2019.
Hrvatska

NAGOMILANI PROBLEMI

Murganić primila roditelje slijepih i slabovidnih korisnika Centra "Vinko Bek"

Nakon što su roditelji slijepih i slabovidnih korisnika Centra "Vinko Bek" premijeru uputili dopis s pozivom za hitan sastanak, primila ih je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Dogovoreno je razdvajanje centra na socijalno-rehabilitacijski i obrazovni dio te izgradnja nove zgrade centra u Kušlanovoj ulici

Piše: T.L.
Foto; Igor Kralj/PIXSELL

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" je još ranije, podsjetimo, obavijestila premijera Andreja Plenkovića da se djeca nalaze u neadekvatnim uvjetima nakon što su iseljeni iz Centra "Vinko Bek" te je zatražila razgovor. On je tada zatražio očitovanje od nadležnog ministarstva. Ono je pak dalo za roditelje nezadovoljavajući odgovor - da je u tijeku intenzivno traženje prostora za taj centar te da je za slijepe osobe s višestrukim oštećenjima osiguran potpuno odgovarajući prostor u Kušlanovoj ulici.

"Uvjeti su neprilagođeni, imaju spiralne stepenice, djeca nemaju dvorište, znači uvjeti nisu prilagođeni slijepoj djeci osnovne školske dobi. Izjava mog djeteta je bila 'osjećamo se kao majmuni u kavezu jer nemamo dvorište'. Uz to nemaju dvoranu za tjelesni, pa se voze na više mjesta", ispričala nam je Tatjana Babijaš, majka čije dijete je korisnik centra, a koja kaže da ovakva situacija traje još od 2015. godine.

"Sredstva u proračunu za izgradnju novog objekta su osigurana i sada smo u izradi idejnog zadatka. Iza toga nam slijedi javni natječaj i izvođači. Vjerujemo da ćemo u dogledno vrijeme, najkasnije dvije godine, imati novi objekt", izjavila je ministrica Nada Murganić nakon današnjeg sastanka s roditeljima. U novoj bi zgradi na jednoj lokaciji trebalo biti sve što je njihovoj djeci potrebno.