Ponedjeljak,
18. siječanj 2021.
Film

NOMINACIJE ZA NAGRADU OSCAR

Film "Oblik vode" nominiran u 13 kategorija

Sve je spremno za nadolazeću 90. dodjelu filmske nagrade Oscar, ostalo je samo podijeliti zlatne kipiće najboljima.

Piše: Matea Mage
Foto: thegoldnight

U narednom sadržaju članka iznijet ću nominirane filmove za sve 24 kategorije. Domaćin ovogodišnje dodjele je komičar Jimmy Kimmel, a ona će se održati 4. ožujka 2018. u zgradi „Dolby Theatre“ u Los Angelesu. Svake četiri godine dodjela Oscara izbjegne poklapanje termina sa Zimskim olimpijskim igrama i to je razlog zašto se ne odvija krajem veljače.

Kategorija za najbolji film – Ove godine za najvažnijeg Oscara natječe se devet filmova raznih žanrova i tematika.

„Dunkirk“ – Po običaju treba biti jedna ratna priča u ovoj kategoriji. Riječ je o filmu čija radnja pokušava dočarati evakuaciju belgijskih, britanskih i francuskih vojnika za vrijeme bitke u Drugom svjetskom ratu. Bili su okruženi njemačkim vojnicima i gledali su smrt u oči.

"Darkest Hour" – Biografska priča o engleskom premijeru Winstonu Churchillu. Riječ je o početku njegove premijerske karijere i kako je on uspio spasiti Englesku od sklapanja pakta sa silama Osovine za vrijeme Drugog svjetskog rata. Između ostaloga prikazuje se i evakuacija vojnika u Dunkirku što dovodi do sličnosti tih dvaju filmova. Gary Oldman briljirao je u ulozi nepotkupljivog Churchilla.

 „Oblik vode“ (The Shape of Water) – Bez da vidi špicu već na početku filma gledatelj zna da je redatelj ovog filma Gulliermo del Toro jer samo njemu ovako nešto čudnovato pada na pamet. Znajući kakav je Hollywood i njegova publika uopće ne čudi da je ovaj film dobio najviše nominacija za nagradu. Ovo je priča o ljubavi između čovjeka i čudovišta. Ovo je priča o ljudima koje drugi ljudi smatraju čudovištima. Film je prožet znanstvenom fantastikom i elementima strave i užasa.

„Novine“ (The Post) – Kreatori filma su shvatili što akademija voli ako uzmemo u obzir osvajanje Oscara filma „Spotlight“ 2016. za ovu kategoriju. Riječ je naravno o novinarstvu, odnosno o velikom postignuću određenih novinara. Radnja nas vraća u 1971,a mjesto radnje je redakcija američkih novina The Post koja je prva otkrila kršenje zakona tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona. Sa Streep i Hanksom u glavnoj ulozi, film je osuđen na uspijeh.

„Three Billboards outside Ebbing, Missouri“ – Tema filma je borba majke čije je dijete ubijeno da dođe do istine tko je odgovoran za toliku nesreću koja joj se dogodila. Ona izaziva lokalne vlasti da riješe zločin nakon što nisu uspjeli naći krivca. Ovo je napeta kriminalistička drama čiju radnju zakuhavaju tri velika oglasna panoa u režiji nesretne majke.

„Skrivena ljubav“ (Call Me By Your Name) – Ovu ljubavnu dramu krasi adoptirani scenarij nastao prema istoimenoj knjizi . Već se stvorila navika da u ovoj kategoriji treba da bude film o homoseksualcima. Radnja nas odvodi u ljeto 1983., a mjesto radnje je Sjeverna Italija. Sedamnaestogodišnji Elio se upušta u ljubavnu avanturu sa očevim kolegom Oliverom. Puno toga ih veže kao npr. židovsko porijeklo. Osim ljubavi film nas uči i kulturi, te nam pokazuje prirodne ljepote Italije.

„Lady Bird“ – Moglo bi se reći da je ovo obiteljski film čija je glavna tematika mladost glavne junakinje Christine čija samo jedna od zanimljivosti je da zove samu sebe Lady Bird. Gledatelji prate njenu zadnju godinu u srednjoj školi i prijavljivanje na fakultete daleko od kuće. Između ostaloga servira nam se ljubav i prijateljstvo. Najveću pažnju zbog kvalitetne glume zaslužila je Laurie Metcalf u ulozi Christinine majke. Čini mi se da su se kreatori filma odlučili za nju nakon što su je vidjeli u ulozi Sheldonove majke u seriji „Teorija velikog praska“ (Big Bang Theory).

„Get Out“ – Ovo je još jedna ovogodišnja filmska strava i užas. Kao što je običaj da se u ovoj kategoriji natječu ratni film, film o homoseksualcima tako je ovdje i film o Afroamerikancima. Riječ je o mladom paru, on je Afroamerikanac, a ona je bjelkinja i došlo je vrijeme za njega da po prvi puta upozna njenu obitelj. Vikend u šumi započeo je u pravom obiteljskom duhu sreće i ljubavi. No, ono što se krije iza gostopristva njene obitelji označava ovaj film kao horor.

„Phantom Thread“ – Ljubavna drama smještena u London 1950. Reynolds izrađuje haljine i njegov mirni i staloženi život uzburkava odlučna Alma koja će mu postati ljubavnica i muza.

Prema predviđanje svjetskih medija najbolji film bi mogao biti „Oblik vode“. Dodjelivači Zlatnog globusa nisu dijelili to mišljenje. Za najbolji film (drama) nagradu je osvojio film „Three Billboards outside Ebbing, Missouri“, a za najbolji film (mjuzikl, komedija) osvojio je film „Lady Bird“.

Kategorija za najboljeg redatelja – Christopher Nolan (Dunkirk), Jordan Peele (Get Out), Guillermo del Toro (The Shape of Water),Greta Gerwig (Lady Bird), Paul Thomas Anderson (Phantom Thread). Sudeći prema raznim mišljenjima Guillermo del Toro bi trebao osvojiti Oscara za ovu kategoriju ne samo za ovaj film već za sav dosadašnji rad. Ovogodišnji Zlatni globus je već stavio na policu u svom domu.

Kategorija za najboljeg glumca –  Gary Oldman (The Darkest Hour), Timothée Chalamet (Call me by Your Name), Daniel Day – Lewis (Phantom Thread), Daniel Kaluuya (Get Out), Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.). Gary Oldman je najveći favorit ove kategorije, a već je osvojio je Zlatni globus za ulogu Churchilla. Međutim šuška se da je ova nagrada mogla otići u ruke Chalametu samo da nije tako mlad.

Kategorija za najbolju glumicu – Margot Robbie (I, Tonya), Marly Streep (The Post), Sally Hawkins (The Shape of Water), Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri), Saoirse Ronan (Lady Bird). Frances McDormand je osvojila je Zlatni globus za najbolju glumicu, a većina tvrdi da će dobiti i Oscara.

Kategorija za najboljeg sporednog glumca – Willem Dafoe (The Florida Project), Woody Harrelson (Three Billboards outside Ebbing), Richard Jenkins (The Shape of Water), Christopher Plummer (All the Money in the World), Sam Rockwell (Three Billboards outside Ebbing, Missouri). Sam Rockwell osvojio je Zlatni globus. Premda mu je za petama slavni Willem Dafoe, vrlo je vjerovatno da će Rockwell osvojiti i Oscara.

Kategorija za najbolju sporednu glumicu – Mary J. Blige (Mudbound), Allison Janney (I, Tonya), Lesley Manville (Phantom Thread), Laurie Metcalf (Lady Bird), Octavia Spencer (The Shape of Water). Allison Janney osvojila je Zlatni globus. Što se tiče ove kategorije vodi se velika polemika koje dvije glumice će dobiti Oscara. Ne čudi da će Akademiji biti jako teško odlučiti hoće li Oscara ponijeti kući Janney ili Metcalf pošto su obje briljirale u ulozi teške majke mlade kćeri.

Kategorija za najbolju produkciju – Sarah Greenwood i Katie Spencer (Beauty and the Beast), Dennis Gassner i Alessandra Querzola(Blade Runner 2049), Sarah Greenwood i Katie Spencer (Darkest Hour), Nathan Crowley i Gary Fettis (Dunkirk), Paul Denham Austerberry, Shane Vieau i Jeffrey A. Melvin (The Shape of Water). Velike se nade i u ovoj kategoriji polažu na film "The Shape of Water".

Kategorija za najbolji originalni scenarij – Emily V. Gordon i Kumail Nanjiani (The Big Sick), Jordan Peele (Get Out), Greta Gerwig (Lady Bird), Guillermo del Toro (The Shape of Water), Martin McDonagh (Three Billboards outside Ebbing, Missouri). Martin McDonagh osvojio je Zlatni globus. Iako je Zlatni globus dodijeljen McDonaghu predviđanja tvrde da bi ovu nagradu mogao osvojiti Peele za film „Get out“.

Kategorija za najbolji adaptirani scenarij – James Ivory (Call Me by Your Name), Scott Neustadter  i Michael H. Webber (The Disaster Artist), Scott Frank, James Mangold i Michael Green (Logan), Aron Sorkin (Molly's game), Virgil Williams i Dee Rees (Mudbound). U ovoj kategoriji navija se za film "Call me by your name".

Kategorija najbolju montažu – "Baby Driver", "Dunkirk", "I Tonya", "The Shape of Water", "Three Billboards outside Ebbing, Missouri". Predviđanja svijetskih medija su da će nagradu osvojiti film "Baby Driver".

Kategorija za najbolju kostimografiju – "Beauty and the Beast", "Darkest Hour", "Phantom Thread", "The Shape of Water", "Victoria i Abdul". Zbog svoje radnje i glavnog lika ne čudi da je najveća vjerovatnost da će Oscara osvojiti film "Phantom Thread".

Kategorija za najbolju šminku i frizuru  – "Darkest Hour", "Victoria i Abdul", "Wonder". Između ova tri filma najviše šansi ima "Darkest Hour".

Kategorija za najbolji strani film – "A Fantastic Woman", "The Insult" (Libanon), "Loveless" (Rusija), "On Body and Soul" (Mađarska), "The Square" (Švedska). Prema mišljenjima svjetskih medija ova nagrada putuje u Čile. 

Kategorija za najbolji kratki film – "DeKalb Elementary", "The Eleven O'Clock", "My Nephew Emmett", "The Silent Child", "Watu Wote/ All of Us". "DeKalb Elementary" koji govori o stvarnom događaju pucnjave u jednoj školi u Atlnati, smatra se već dobitnikom.

Kategorija za najbolji kratki animirani film – "Dear Basketball", "Garden Party", "Lou", "Negative Space", "Revolting Rhymes". Film "Dear Basketball" je favorit u ovoj kategoriji.

Kategorija za najbolji dugi animirani film – "The Boss Baby", "The Breadwinner", "Coco", "Ferdinand", "Loving Vincet". Oscara bi mogao osvojiti "Coco" koji je osvojio i Zlatni globus.

Kategorija za najbolji kratkometražni dokumentarac – "Edith+Eddie", "Heaven is a Traffic Jam on the 405", "Heroin(e)", "Knife Skills", "Traffic Stop". "Edith+Eddie" se favorizira iz ove kategorije, a on je priča o američkom najstarijem novovjenčanom paru.

Kategorija za najbolji dugometražni dokumentarac – "Abacus: Small Enough to Jail", "Faces Places", "Icarus", "Last Men in Aleppo", "Strong Island". "Faces Places" je film sa najviše potencijala da pobjedi u ovoj kategoriji, a on govori o umjetnosti i dočarava nam krajolike Francuske.

Kategorija za najbolju pjesmu – Mary J. Blige, Raphael Saadiq, Taura Stinson za pjesmu „Mighty River“ (Mudbound), Sufjan Stevens za pjesmu „Mystery of Love“ (Call me by your Name), Kristen Anderson – Lopez i Robert Lopez za pjesmu „Remember Me“ (Coco), Diane Warren i Lonnie R. Lynn za pjesmu „Stand up for Something“ (Marshall),Benj Pasek i Justin Paul za pjesmu  „This Is Me“ (The Greatest Showman). Pjesma „Remember Me“ koja je napravljena za film "Coco" najveći je favorit ove kategorije. Benj Pasek i Justin Paul osvojili su Zlatni globus za pjesmu „This Is Me“ (The Greatest Showman).

Kategorija za najbolju originalnu glazbu – Hans Zimmer (Dunkirk), Johnny Greenwood (Phantom Thread), Alexandre Desplat (The Shape of Water), John Williams (Star Wars: The Last Jedi), Carter Burwell (Three Billboards outside Ebbing, Missouri). Mnogi su uvjereni da se kipić za ovu kategoriju smiješi filmu sa najviše nominacija (The Shape of Water), odnosno Alexandreu Desplatu. Alexandre Desplat je dobio i Zlatni globus.  On je već osvojio Oscara za film „Grand Budapest Hotel“.

Kategorija za najbolju montažu zvuka – "Baby Driver", "Blade Runner 2049", "Dunkirk", "The Shape of Water", "Star Wars: The Last Jedi". Svjetski mediji tvrde da je "Baby Driver" pobjednik ove kategorije.

Kategorija za najbolji zvuk – "Baby Driver", "Blade Runner 2049", "Dunkirk", "The Shape of Water", "Star Wars: The Last Jedi". Zvuk filma "Baby Driver" mora da je odličan  jer i ovdje mu se pali zeleno svjetlo za osvojiti Oscara.

Kategorija za najbolje vizualne efekte – "Blade Runner 2049", "Guardians of the Galaxy vol. 2", "Kong Skull Island", "Star Wars: The Last Jedi", "War for the Planet of Apes". Tematika i karakteristike filma "Blade Runner 2049" čine ga najvećim favoritom ove kategorije. Premda konkurencija je jako teška i moguće je da predviđanja nisu točna.

Kategorija za najbolju filmsku fotografiju – "Blade Runner 2049", "Darkest Hour", "Dunkirk", "Mudbound", "The Shape of Water". Glavni osumnjičeni za nagradu Oscar i u ovoj kategoriji je često spomenuti film "The Shape of Water".