Petak,
26. travanj 2019.
Zagreb

POVELJA O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

SDP-ovka srušila prijedlog vlastite stranke

Ono što je dobro za gotovo 1700 gradova i regija po Europi čini se da nije dovoljno dobro i za Zagreb

Piše: T.L.
Foto: ZNA.hr

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine danas nije podržalo prijedlog SDP-a, HSS-a i stranke Naprijed Hrvatska da Grad Zagreb pristupi Europskoj povelji o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. Za prijedlog su glasale četiri članice Povjerenstva, a četvero je bilo suzdržanih, tako da Povelja nije prošla.

Riječ je, podsjetimo, o dokumentu kojeg je još 2006. godine donijelo Vijeće europskih općina i regija (CEMR), najveća organizacija lokalnih i regionalnih vlasti u Europi.

Dokument obavezuje lokalne vlasti da provode rodno osjetljivu politiku temeljenu na nediskriminaciji, zalaganju na uravnoteženom sudjelovanju žena i muškaraca u procesu odlučivanja te uklanjanju rodnih stereotipa.

Od same današnje rasprave, koja je trajala svega dvadesetak minuta bez ozbiljnih kritika, mnogo je zanimljivije tko je podržao pristupanje Povelji, a tko ne

Za prihvaćanje Povelje glasale su gradske zastupnice Tamara Čubretović (SDP) i Rada Borić (Nova ljevica) te Maja Mamula, koja je u Povjerenstvo imenovana iz reda stručnjakinja, ali i Rozalija Bartolović (NZH). Suzdržani su bili Radenko Tomić i Milana Vuković Runjić (BM 365) te Elizabeta Knorr i Ljiljana Klašnja (SDP).

To je nevjerojatno jer je Klašnja bila SDP-ova zastupnica u Gradskoj skupštini i predsjednica Mjesne organizacije Novi Zagreb – zapad. Radi se o osobi koja je kao gradska zastupnica predlagala amandmane za sumnjive prenamjene gradskog zemljišta, a bliska je s Bandićevim suradnikom Jadrankom Baturićem. Dotična je na sumnjiv način stekla veliki stan na Laništu u zgradu koju su gradile tvrtke povezane sa zagrebačkim gradonačelnikom. 

Ovo je novi skandal koji će potresti zagrebački SDP nakon što su već godinu dana bez predsjednika, a organizaciju privremeno vodi Saša Molan. Ostaje za vidjeti hoće li vodstvo stranke pokrenuti stegovni postupak protiv Klašnje nakon ovog skandala.