Ponedjeljak,
18. siječanj 2021.
In medias res

POLITIČKA ANALIZA

Što pokazuje novi Crobarometar?

Analizirali smo velike promjene na domaćoj političkoj sceni

Piše: Miro Markovinović
Foto: FAH

Redovno mjesečno istraživanje Ipsos pulsa pokazalo je da 2 velike stranke polako, ali sigurno gube potporu birača. Neke nove opcije su se dokazale svojim radom i polako stvaraju stabilnu biračku bazu.

HDZ

Vladajuća stranka nalazi se na 27,6% potpore birača što bi im donijelo 50-55 mandata u Saboru. Trend njihovog pada traje od srpnja prošle godine kada su imali 35% potpore. Problem za vladajuće su koalicijski partneri koji ih pritišću i traže razne ustupke. U Slobodnoj Dalmaciji su napisali da njihovi partneri podsjećaju na kamatare koji su dali kredit HDZ-u i sada ta stranka da to otplati mora posegnuti u svoju bogatu političku baštinu koja se polako, ali sigurno osipa. Problem za Plenkovića je i nedostatak koalicijskog potencijala, tako da će biti u velikim problemima ako rejting nastavi padati.

SDP

Najveća oporbena stranka se već dugo nalazi na konopcima i taj trend se samo ubrzava. Sve je počelo izborom nesposobnog predsjednika stranke koji ih je spustio na samo 18% što bi im u koaliciji s HSS-om i HSU-om donijelo 41-45 mandata u Saboru. Izvjesno je da će dio saborskih zastupnika uskoro napustiti stranku čime će se ona dodatno osipati, a potpora birača će im padati. Mogu biti sretni ako na EU izborima osvoje 2 mandata.

ŽIVI ZID

Protestna stranka koju vode Pernar i Sinčić nastavlja ubrzano rasti i već su na 13,8% što im donosi 21-25 mandata u Saboru. Trend rasta te stranke će se nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, međutim problemi za njih su što se radi o jednoproblemskoj i anarhističkoj stranci. Skoro donošenje novog Ovršnog zakona označit će prekretnicu za Živi Zid jer više neće biti smisla njihovog postojanja. Treba spomenuti da se radi o stranci čije se sjedište nalazi u Pernarovom stanu gdje je održana skupština koja je predmet kaznene prijave protiv vodećeg dvojca.

MOST

Stranka nastala u dolini Neretve već godinu dana ima stabilnu potporu i trenutno su na 7,1% što im donosi 9-11 saborskih mandata. Most se pribrao nakon šokantnog izbacivanja iz Vlade i sada rade puno bolje nego kada su bili dio vlasti. Polako se kadrovski, organizacijski i programski slažu. Božo Petrov polako radi priču koja ide iz baze te su mostovci postali poznati po radu na terenu. Otkrili su brojne malverzacije vladajućih stranaka na lokalnoj razini, a najveći uspjeh im je prikupljanje nekoliko tisuća potpisa protiv PGO koji je predložio Milan Bandić. Njihov rast će biti vrlo polagan, ali siguran i nakon idućih izbora ponovno će biti bitni za formiranje vlasti.

Amsterdamska koalicija

Krajem prošle godine pojavila se oštra konkurencija SDP-u na liberalnoj ljevici, nakon što su GLAS, IDS i Pametno sklopili koaliciju i na taj način odlučili izaći na sve iduće izbore. Oni polako, ali sigurno dobivaju potporu birača te im sadašnjih 6,2% donosi 7-9 saborskih mandata. Radi se o koaliciji koja računa na urbano i obrazovano biračko tijelo koje je razočarano SDP-om. Prijedlog revizije Vatikanskih ugovora odlično je primljen u javnosti te su na taj način dobili simpatije lijevog biračkog tijela koje ima negativan stav o ponašanju Crkve u Hrvatskoj. Njihov rast će također biti polagan, ali siguran jer ide iz lokalne baze. Mnogi predviđaju da će biti veliko iznenađenje sljedećih izbora.

Ostali

U ovoj rubrici su sve stranke koje ne mogu preći izborni prag. Najbliže je tome HSS koji se popeo iznad 4% što je siguran znak da će uskoro ući u koaliciju s HDZ-om umjesto HNS-a koji je pao na 1% i toj se stranci bliži politička smrt. Primjetan je anketni rast Neovisnih za Hrvatsku, ali oni su stranka bez sadržaja i teško će na idućim izborima osvojiti saborski mandat. BM 365 je stranka nastala po uzoru na HDSSB, a najnoviji razvoj događaja u Zagrebu govori da će im kraj biti sličan. Treba spomenuti Reformiste koji su na dobrom putu da budu jaka regionalna stranka sjevera Hrvatske u čemu će im pomoći kolaps HNS-a. Radimir Čačić će biti važan faktor prilikom formiranja iduće Vlade.