Srijeda,
24. srpanj 2019.
Gastronomija

OMILJENA LJETNA SLASTICA

Napravite domaći sladoled od vanilije

Mislite da je nemoguće napraviti stvarno dobar sladoled kod kuće? Isprobajte ovaj recept od samo 7 koraka i (raz)uvjerite se sami.

Piše: Kristina Delač
Foto: See Salt

Dostupni recepti za sladolede iz kućne radinosti najčešće zahtijevaju korištenje aparata za izradu sladoleda pa se cijeli process u startu može činiti kompliciranijim nego što je. Bilo da ne posjedujete aparat za sladoled ili vam se ne da koristiti ga i čistiti zbog izrade manje količine sladoleda, mi vam donosimo provjereni recept za koji vam treba samo osnovna spretnost u kuhinji, volja i strpljenje dok se slastica zamrzne i bude spremna za jelo.

POTREBNA OPREMA:

Lonac

Mikser i posuda za miksanje

Posuda za zamrzavanje kockica leda

Pjenjača

Multipraktik

SASTOJCI:

8 žumanjaka

1 šalica šećera

2 žličice ekstrakta od vanilije

Prstohvat soli

2 šalice slatkog vrhnja

350 ml kondenziranog mlijeka*

*NAPOMENA: Kondenzirano mlijeko možete napraviti i sami. U osnovi, to je samo obično mlijeko koje uparavanjem dobiva gušću konzistenciju. Za potrebu ovog recepta treba uliti jednu litru punomasnog mlijeka u lonac i kuhati na jako laganoj vatri dok se volumen smjese ne smanji za 60 posto (1 litra mlijeka = 400 g kondenziranog mlijeka).

POSTUPAK:

1. U velikoj zdjeli izmiksati žumanjke, šećer, vaniliju dok smjesa ne postane svijetložute boje i odvaja se od metlica miksera u gustim komadima (otprilike 5 minuta). Ostaviti sa strane.

2. Zagrijati kondenzirano mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dođe do vrenja.

3. Vrlo polako i uz konstantno miješanje dodati vruće mlijeko u prvu smjesu od jaja i šećera i pjenjačom povezivati dok se potpuno ne sjedini.

4. Vratiti novu smjesu na laganu vatru i, uz stalno miješanje, kuhati dok se zgusne (cca 5 minuta). Nakon toga ostavite smjesu da se potpuno ohladi.

VAŽNO! Vatra mora biti na najmanjoj opciji vase pećnice (do 80 C stupnjeva) jer bi inače jaja u smjesi  mogla koagulirati. Drugim riječima, dobit ćete kajganu. :)

5. Miksajte 1 šalicu slatkog vrhnja dok se volumen ne udvostruči. Dodati istučeno vrhnje u prethodno ohlađenu smjesu i miješati pjenjačom dok se lijepo ne poveže i nestanu sve grudice. Smjesu zatim izlijte u posudu za  zamrzavanje kockica leda i ostavite da se zaledi (otprilike 4 sata).

6. Stavite smrznute kockice sladoleda i preostalu šalicu slatkog vrhnja u multipraktik (ili bilo kojem kuhinjskom uređaju koji može povezati te sastojke) i miksajte otprilike 30 sekundi dok smjesa ne bude jednolična i glatka.

7. Prebacite smjesu u plastičnu posudu za zamrzavanje, ostavite u ledu još barem dva sata i to je sve - napravili ste svoj domaći sladoled od vanilije.

Uživajte!